FBAMSz Oktatási Szekció jegyzőkönyv 2017.04.10.

Oktatási szekció Jegyzőkönyv Az április 10-én megtartott szekció ülésen, jelen volt: Cselovszki Zsolt Szarka Ferenc Németh Csaba Nagy László Hollós Zoltán Pászka Zsuzsa

Publish Date

2018-02-27

Post Author

Garand Design

Oktatási szekció Jegyzőkönyv

Az április 10-én megtartott szekció ülésen, jelen volt:

Cselovszki Zsolt

Szarka Ferenc

Németh Csaba

Nagy László

Hollós Zoltán

Pászka Zsuzsa

Témáink voltak:

 • hatósági képzés:

azon alkuszok számára, akik folyamatosan vesznek fel üzletkötőket, gond és magas költségigényű. Korábban saját hatáskörben lehetőség volt oktatni, a vizsgáztatásban részt vett a felügyelet is, most már OKJ-hoz kötött.

Költséghatékony megoldásra lenne szükség, figyelembe véve, hogy nagyságrendileg min. 1.000 főről beszélünk évente a  FBAMSZ tagoknál, évente 4 részletben lenne praktikus:

 1. hosszabb távon megszerezni az oktatási és vizsgáztatási lehetőséget, ehhez a hatóságoktól tájékoztatást az Elnökségtől várjuk, van-e rá kilátásunk, mik az elvárások?
 2. rövidtávon a meglévő hatósági képzőket megversenyeztetjük, kiválasztjuk a legoptimálisabbat, ezzel az árakat csökkentjük (képzés és vizsga kb. 36.000 – csak vizsga: 9.000 Ft/fő, cél: a két érték közé szorítani)
 • biztosító-semleges alapképzés – kiegészítve kvázi termékszintű biztosítói specifikumokkal:

a webináriumot folytatjuk. Következő három téma: vagyon és üzemszünet, illetve utána műszaki biztosítások, aztán szállítmány és kapcsolódó.

Április végére tervezzük a vagyon és üzemszünetet. Én Szakállosy Gyurit javasoltam, de helyette Berecz Andreát (MKB) valaki jó szívvel ajánlotta. Ha nincs kifogás, vele megyek tovább. Farnadi Judit nem tudott részt venni, de felajánlotta, hogy ennek a webináriumnak az elején vagy végén, tart egy rövid összefoglalót, tanácsokat alkuszok számára, mi a legjobb hozzáállás, mire kell figyelni.

A cég semleges szakmai webinárium után egy másik időpontra felkérnénk: Allianzot, Generalit, Uniont, Signalt, Uniqát, Aegont – itt helyesbítenék MKB-ra K&H-t, engedelmetekkel, hogy egy-egy 15 percben tartsanak cég specifikus KKV prezentációt, melyet május 10-én szerda 14.00 órára tervezünk. Zoli felkéri a biztosítókat.   Annak érdekében, hogy azok az infók hangozzanak el, amire kíváncsiak vagyunk, mi állítunk össze 10 kérdést. Feri kezdi, majd továbbgondoljuk közösen a kérdéseket.  Ezeket a prezentációkat is rögzítenénk, tematikusan kereshetően egy közös platformon elhelyeznénk.

Következő téma a műszaki biztosítások lenne, elhangzott Szekeres Marcsi neve, akit megkeresek. Szállítmányhoz Sápi Andit gondoltam felkérni.

2 havonta tervezünk egy-egy témát ilyen formában feldolgozni.

Fontos lenne visszacsatolást kapni a tagoktól a webináriumokkal kapcsolatban – titkársági segítséget kérünk.

Legyen egy legjobb előadói díj, melynek értéke van.

 • e-learning: egy startup cég egyszerű feltöltésű, kicsi adatforgalmú webes oktatásra alkalmas szoftvert fejlesztett, mely akár telefonon is hozzáférhető. Kiváló eszköz, melyet lehetne oktatásra felhasználni.

Termékszintű oktatáshoz kapcsolódóan: A biztosítók folyamatosan készítenek oktatási anyagokat, egy-egy termékről max. 10 slide-ot jó lenne megszerezni, mely könnyen áttekinthető. Ezt is a közös platformon helyezhetnénk el, tematikusan kereshető formában.

Célszerű lenne, ha a biztosítók töltenék fel az egyes termékváltozásokról szóló infókat a közös platformba.

A jelen helyzetben  a szakmai vezetők a fenti anyagok alapján könnyebben elvégezhetik a házon belüli oktatást és annak regisztrálását.

Következő szekció ülés: május 17-én szerda 14.00.

az alábbi észrevételeim vannak, egy kicsit sarkosabban fogalmazok, mint Zsuza, hogy az üzenet átmenjen:

 • A múlt évben az első oktatási szekcióülésen is felvetődött a hatósági vizsga és tanfolyam szervezés kérdése, megszavaztuk, hogy kell vele foglalkozni, de nem történt semmi. A webináriumon akadémiai szintű 1,5 órás videók készülnek, ami a terjedelme, hossza miatt tömegképzésre kevésbé használható, most fel szeretnénk készülni az IDD képzésekkel kapcsolatos  lobbi-tevékenységére, megcélozva a FBAMSZ szakmai képzések certifikálási jogának elérését??
  Továbbra is azt javaslom, hogy gyakorlatiasabb minimál irányelvet is meg kellene határoznunk, amit a tagok napi szinten egyszerűen tudnak használni.
 • Ha mi önállóan több, mint 10 éven át tudtuk végezni az MNB hatósági vizsgára való felkészítést és vizsgáztatást több 100 ügynök számára, akkor szerintem ennek tárgyi, személyi és technika feltételeit meg tudja teremteni a szövetség is. Első körben lehet outsortált is a díjak mérséklése és tapasztalatszerzés érdekében, az is kérdés, hogy az egész tevékenységet kiszervezzük (pályáztatjuk) vagy mi biztosítjuk az alapberuházást, oktatótermet, gépparkot, operációs rendszert és csak vendég előadókat kérünk fel a pályáztatás alapján, ez utóbbi esetben több lehetőségünk volna az oktatási díjak mérséklésére. Elhangzott, hogy várható az MNB hatósági vizsga teljes digitalizálása is, tehát az MNB vizsgabiztos viszi majd magával pendrive-on a vizsgakérdéseket és a megoldási kulcsot, ennek megfelelően az MNB hatósági képzéssel, vizsgákkal összefüggő engedélyek is szigorodni fognak, minimális géppark, meghatározott kötelező szoftverek és operációs környezet.
 • Mindannyian egyetértettünk azzal, hogy miután kijött a nyugdíjbiztosítás és a szövetség meghívott 5 biztosítót, akik még meg is hallgathatták egymás előadásait, az nagyon jól sikerült, rövid, tömör lényegre törő prezentációk voltak. Ezen minta alapján javasoltam, hogy akár havonta, 2 havonta szervezzünk, ilyen termékoktatásokat meghatározva a terjedelmet 10 slide-ba és 10-15 percbe és ezeket is rögzítsük videón, és termékenként alakítsunk ki a szövetség honlapján tárhelyet, amit a tagok elérnek és népszerűsíteni tudják a rövid pp-ket, videókat saját belső és külső üzletkötőik számára. Ez a terjedelem és méret az, amit az üzletkötők nagyobb része még hajlandó elolvasni, megnézni. Akár szponzori pénzt is kérhetünk a fellépésekért a biztosítóktól, ebből finanszírozva a szövetségi hatósági képzés és vizsgáztatással összefüggő költségeinket is. Természetesen továbbra is szükséges emellett a lényegesen részletesebb és hosszabb termékoktatások, webináriomok szervezése, a 2 nem zárja ki egymást.
 • Ha a fenti minimál elv alapján tudjuk biztosítani a tagok számára az olcsó hatósági képzés és vizsgáztatás költségeit és folyamatosan friss 10 slide-os 10 perces termék oktatási anyagok elérhetők lesznek termék és biztosító bontásban a szövetség erre létrehozott tárhelyén, ez már önmagában vonzóvá teheti a szövetséget a jelenleg nálunk nem tag alkuszok számára is.
 • Javasoltam még a fordított MNB regisztrációt, nyilvántartást, ellenőrzést ez ügyben szövetségbe léphetnénk a MABISZ-al és a MABIASZ-al is, mivel közös érdek lehet, hogy az ügynök első körben közvetlenül az MNB-nél regisztrálja magát, ha biztosítás közvetítéssel kíván foglalkozni, beküldve a BM nyilvántartás szerinti pontos személyes adatait, MNB hatósági vizsga számát, vagy egyéb diploma másolatát + friss erkölcsit (bár szerintem ez sem kellene). Ezt követően kap az MNB-től egy regisztrációs számot és szabadon mozoghat biztosítók, többes ügynökök és alkuszok között, lehet aktív és deaktivált, nekünk csak annyi szerepünk volna, hogy bejelentjük, kijelentjük, arcképes igazolványt adunk és visszavonunk, de az MNB önállóan ellenőrzi, hogy ne legyen duplicitás, függő vagy független jogosítványa van, és meghatározott rendszerességgel nézi az erkölcsösségét is. Az MNB-nek ezt úgy célszerű eladni, hogy azzal tudja ténylegesen felügyelni a biztosítási közvetítői hálózatot, ha magához vonja az alapregisztrációt és a folyamatos ellenőrzést, nyilvántartást, a regisztrált ügynök felhatalmazása alapján az általa elérhető MNB és BM hatósági nyilvántartásokban rendszeresen ellenőrzi, ez várhatóan az IDD uniós irányelveknek is megfelelőbb lehet. A számunkra való előnye nyilvánvaló, például hányan kéritek be az erkölcsit legalább negyedévente az ügynökeitektől, valószínűleg ezt csak mi végezzük J. Az online szekción és az oktatási szekción is felvetettük a fenti javaslatot, nem tudom pontosan melyik szekcióhoz tartozik, de foglalkozni kellene ezzel a kérdéssel is.

Üdvözlettel:

Nagy László